Jak przechowywać jedzenie przez długi okres? Prowadzisz własną knajpę? Zobacz, jak nie marnować żywności!

Jak przechowywać jedzenie przez długi okres? Prowadzisz własną knajpę? Zobacz, jak nie marnować żywności!

Jeżeli prowadzisz własną knajpę, na pewno wiesz znakomicie, jak dużo jedzenia marnuje się na co dzień. Nawet jeśli wydaje Ci się, że wszystkie porcje poszczególnych potraw masz skrupulatnie obliczone, jednakże gastronomia jest tak nieprzewidywalnym biznesem, że właściwie każdego dnia praktycznie wszystko może wywrócić się do góry nogami. Jak sobie z tym poradzić?

Problemy z przechowywaniem jedzenia w restauracjach
Z jednej strony bez wątpliwości nie chcesz mówić gościom, że nie ma jakiejś potrawy, z drugiej zaś kupienie zbyt wielkiej ilości składników, które później mogą nie zostać zjedzone powoduje realne straty – na pewno doskonale znasz ten dylemat. Jeżeli chcesz go unikać, musisz opracować fajny system przechowywania jedzenia w swojej restauracji.

Najmocniej polecanym sposobem przechowywania jedzenia, który zazwyczaj nie powoduje większych strat na jakości, na pewno jest zamrażanie żywności.

Czy podoba Ci się ten artykuł? Jeśli tak, to sprawdź jeszcze szczegóły w serwisie usługi ddd, ponieważ one także mogą być dla Ciebie niezwykle interesujące.

W Twojej restauracji bez wątpliwości musi się więc znaleźć zamrażarka niskotemperaturowa, dzięki której będziesz mógł naprawdę sporo zaoszczędzić – sprawdź zamrażarkę niskotemperaturową. Jeśli Twój kucharz będzie widział, iż danego składnika jest za wiele i nie zdąży go wydać przed jego zepsuciem się, zwyczajnie włoży go do zamrażarki i ustawi odpowiednio regulator temperatury (sprawdź tutaj: więcej). To na pewno jeden z najlepszych sposobów na przechowanie żywności.

Co więcej
Staraj się, żeby Twoja karta nie była zbyt obszerna – to właściwie zawsze gwarancja świeżości jedzenia. Dodatkowo wykorzystuj z głową resztki z jednego dania do przygotowania – wówczas bez wątpliwości nic się nie zmarnuje.

Comments are closed.